BOEK
15 jaar Migrant Domestic Workers FNV
NOOIT MEER ONZICHTBAAR!
Tekst Bart Speleers Beeld Anne Hamers
Het netwerk Migrant Domestic Workers FNV bestaat 15 jaar. Daarom is er nu een boek waarin de domestic workers vertellen over hun werk en leven in Nederland.
DOMESTIC WORKERS WERKEN VOOR 220 DUIZEND NEDERLANDSE GEZINNEN
Jo-Ann Reyes (geboren in 1979) maakt elke week zo’n twintig huizen van Nederlanders schoon. Ze werkt hard, zeven dagen per week. Jo-Ann kwam zes jaar geleden vanuit de Filipijnen naar Nederland. In haar thuisland wonen haar vier kinderen en twee kleinkinderen, die ze heel erg mist. De schoonmaakster heeft geen vergunning om in Nederland te zijn, ze is ongedocumenteerd.
Belangrijk
In ons land werken en wonen zo’n 40 duizend tot 75 duizend ongedocumenteerde huishoudelijk werkers uit het buitenland: Migrant Domestic Workers (MDW). Zij maken huizen schoon, passen op de kinderen of koken voor ongeveer 220 duizend Nederlandse huishoudens. Zij zijn belangrijk voor die gezinnen en voor Nederland.
Gelijke rechten
Sinds 15 jaar hebben de domestic workers een eigen netwerk binnen FNV Schoonmaak, de Migrant Domestic Workers FNV. Zij willen dezelfde rechten als andere werknemers in Nederland, een werkvergunning en respect. En dat de regering een internationaal verdrag (ILO-verdrag nr.189) in ons land toepast. In dit verdrag staat onder meer dat huishoudelijk werkers gelijke rechten en een normaal loon moeten krijgen.

Jo-Ann Reyes.
Strijdbaar
Omdat de Migrant Domestic Workers FNV 15 jaar bestaat is er nu een boek gemaakt: Zichtbaar Strijdbaar. In dit boek vertellen domestic workers over hun werk en leven in Nederland en wat ze willen bereiken met hun vakbond. Een aantal domestic workers zal het boek in oktober aan de minister geven.
Vergunning
Jo-Ann vertelt in het boek dat ze samen met andere domestic workers en de FNV vecht voor een vergunning om hier te wonen en werken. ‘Het moet toch mogelijk zijn ons een vergunning te geven? Ze hebben ons in Nederland écht nodig, omdat er te weinig schoonmakers en huishoudelijk werkers zijn.’

'IK VECHT VOOR EEN VERGUNNING OM HIER TE WONEN EN WERKEN'