ONDERZOEK

‘SCHOONMAKERS HEBBEN VEEL PROBLEMEN OP HET WERK’

Tekst Bart Speleers Beeld takeadetour.eu

‘DE BAZEN BELOVEN VAN ALLES, MAAR DOEN NIETS’

In de schoonmaak gaat heel veel mis. Schoonmakers hebben te maken met allerlei problemen: hoge werkdruk, slechte contracten, loonstrookjes die niet kloppen en lastige bazen. Dat maakte de enquêtecommissie van het Schoonmakersparlement vlak voor de zomer bekend.

De enquêtecommissie doet al maanden onderzoek naar problemen die schoonmakers op het werk hebben. De commissie is geschrokken van alle dingen die niet goed gaan. Op 15 juni (Justice for Janitors Day) maakte de commissie bij het kantoor van schoonmaakbazen Schoonmakend Nederland bekend wat de problemen zijn.

ZIEKMELDEN

Veel klachten van schoonmakers gaan over ziekmelden, vertelt Ibrahim Dinsi, schoonmaker van Sodexo bij Shell in Rijswijk en lid van de commissie. ‘Bij sommige schoonmaakbedrijven moeten zieke schoonmakers gewoon naar het werk komen of moeten ze snipperdagen opnemen’, vertelt Ibrahim. ‘Dat mag helemaal niet. Een dokter moet kijken of je ziek bent, niet de baas.’ Zieke schoonmakers moeten van hun baas zo snel mogelijk weer aan het werk, loon wordt ingehouden en verlofdagen afgepakt, zegt de commissie in haar rapport.

Tekst gaat verder onder de foto

'Wij eisen respect', zegt de enquêtecommissie tegen de schoonmaakbazen.

Ibrahim Dinsi.

VEEL PROBLEMEN

Ziekmelden is helaas maar één van de vele problemen in de schoonmaak, zegt Ibrahim. ‘Er gaat zóveel mis bij schoonmaakbedrijven: loonstrookjes kloppen niet, de werkdruk is veel te hoog, schoonmakers lopen risico op corona, omdat ze niet veilig kunnen werken. Dan is er nog het probleem met voormannen, die schoonmakers bang maken. Zo kan ik nog wel even doorgaan.’

STRIJD GAAT DOOR

Door dit onderzoek is één ding weer heel duidelijk geworden, zegt Ibrahim. ‘De werkgevers hebben geen respect voor de schoonmakers. Ze beloven van alles, maar doen niks. Ze luisteren niet en veranderen niet. Maar ze zijn nog niet van ons af: de strijd van de schoonmakers voor respect gaat door!’

Bekijk de presentatie van de enquêtecommissie van het Schoonmakers­parlement op dit filmpje!

RESPECT!

Tot aan de cao-onderhandelingen, die in oktober beginnen, gaat de commissie door met haar onderzoek. De problemen van de schoonmakers zullen bij gesprekken over een nieuwe cao met de schoonmaakbazen worden besproken. Voor nu wil de enquête­commissie alvast iets tegen de bazen zeggen: respect is geen woord, respect is wat je doet. Wij gaan door!

RESPECT IS GEEN WOORD, RESPECT IS WAT JE DOET

Deel deze pagina