VOORWOORD

TROTSE SCHOONMAKERS

Door corona is voor iedereen duidelijk geworden dat schoonmakers belangrijk werk doen. Maar de crisis laat ook zien hoe slecht het gaat met sommige groepen schoonmakers. Daarom is nu het moment om met z’n allen, 150.000 trotse schoonmakers, te vechten voor ons werk en onze rechten!

Schoonmakers doen belangrijk werk. Dat weten wij al heel lang. Maar door corona is voor iedereen in Nederland duidelijk geworden dat in de strijd tegen corona schoonmakers onmisbaar zijn. Overal waar mensen bij elkaar komen, moet het schoon en veilig zijn. In treinen en bussen, in het ziekenhuis en verpleeghuis, op school, in cafés en restaurants. We mogen heel trots zijn dat we door ons werk mensen gezond houden. En dat iedereen dat ook ziet en daar respect voor heeft!

ZWARE DRUK

Maar door corona staan ook veel schoonmakers onder zware druk. Zoals onze collega's de domestic workers. Veel van hen zijn weggestuurd, omdat mensen nu thuiswerken en zelf hun huis schoonmaken (daar kun je hier over lezen). Ook veel andere collega's verliezen hun werk. Vooral zij die werken als uitzendkracht, oproepkracht of een tijdelijk contact hebben. De flexwerkers dus. Als het niet goed gaat met de economie, worden schoonmakers zonder vast contract snel ontslagen. Daarom is het zo belangrijk dat flexwerkers een vast contract krijgen.

ECHT RESPECT

Maar er zijn meer problemen in onze sector. Door corona zijn die nog duidelijker geworden. Schoonmakers worden bijvoorbeeld ziek, omdat ze zo hard moeten werken. Daarnaast is ons loon niet genoeg om normaal van te leven. Dat kun je lezen in het verhaal van schoonmaker Silvana. En schoonmakers krijgen nu wel applaus, maar het moet niet bij applaus en mooie woorden blijven! Wij willen écht respect. Dat onze bazen écht naar ons luisteren.

LAAT JE STEM HOREN!

Samen gaan we daar voor zorgen. Samen gaan we strijden voor de dingen die beter moeten. En gaan we daar afspraken over maken met onze bazen. Bijvoorbeeld in de nieuwe cao, waar we volgend jaar over gaan onderhandelen. Jij kunt straks op cao-bijeenkomsten laten weten wat er volgens jou in die cao moet komen. Laat je stem horen! Wij blijven actievoeren voor de 150.000 schoonmakers in Nederland. Wij gaan door! Khadija Tahiri President FNV Schoonmaak

Deel deze pagina