VOOR 14

‘IK WIL EEN LEVEN ZONDER STRESS EN ZONDER SCHULDEN’

Tekst Bart Speleers Beeld Lyander Schmitz

Silvana is fulltime schoonmaker, maar komt niet rond van haar loon. Zij is niet de enige. Daarom steunt Silvana de beweging Voor 14, die een eerlijker verdeling van de rijkdom wil en een minimumloon van 14 euro per uur eist.

Silvana uit Amsterdam maakt voor GOM en CSU hotels en kantoren schoon. Ze verdient 12,49 euro per uur, werkt voltijds, maar kan van haar inkomen niet leven. Net als vele anderen deelt ze haar verhaal op de website van de campagne van Voor 14, om te laten zien hoe zwaar het is om rond te moeten komen van een laag minimuminkomen.

HARD WERKEN

‘Ik ben een hardwerkende moeder die fulltime werkt, omdat ik op eigen benen wil staan. Ik wil m’n handen uit de mouwen steken. Toch houd ik niks over aan het einde van de maand. Huur, transport, eten: alles is duurder geworden. Dit jaar ging m’n huur omhoog met 23 euro per maand, ik kan dat niet betalen. Maar onze salarissen blijven achter.’

SCHULDEN

‘Ik leen met mijn creditcard, maar ik moet het ook weer aflossen. Ik blijf dus continu in de schuld. Het is om te janken, want je ziet niet waarvoor je werkt. Ik neem slaaptabletten om te slapen. Als ik zie dat ik nog van alles moet betalen en dat er geen geld meer is, dan begin ik te stressen. Je gaat lichamelijk en geestelijk kapot van de stress. Ik wil een leven zonder stress en zonder schulden.’

14 EURO

Voor 14 wil dat iedereen gewoon kan leven in plaats van overleven. Dat iedereen een fatsoenlijk inkomen heeft en mee kan doen. Nederland is gigantisch rijk. En Voor 14 gaat er voor zorgen dat de politiek die rijkdom eerlijker gaat verdelen. Dit begint bij een eerlijk minimumloon van 14 euro per uur. Wil je ook actief meedoen aan Voor 14? Schrijf je dan hier in!

Deel deze pagina