FNV MIGRANT DOMESTIC WORKERS

STEUN JE COLLEGA'S IN NOOD!

Tekst Bart Speleers Beeld Matthijs de Bruijne

Door corona hebben heel veel huishoudelijk werkers al lange tijd geen werk en geen geld. Hun situatie wordt steeds slechter. In april is een noodfonds opgericht en een crowdfunding gestart. Help je collega’s met een gift en het tekenen van een petitie.

Veel Nederlanders hebben een huishoudelijk werker voor het schoonmaken van hun huis of om iemand te verzorgen. Maar door de coronacrisis zijn mensen thuis gaan werken en zijn de huishoudelijk werkers ‘even niet meer nodig’. Veel werkers zijn ontslagen. Daardoor kunnen zij vaak hun huur en boodschappen niet meer betalen. In sommige gevallen moeten de huishoudelijk werkers zelfs op straat leven.

GEEN UITKERING

Huishoudelijk werkers hebben niet dezelfde rechtsbescherming als andere werkers. Als zij ontslagen worden, krijgen zij geen uitkering of andere hulp van de overheid. FNV voert al jaren actie voor gelijke rechten en bescherming van huishoudelijk werkers.

DOMESTIC WORKERS

Omdat dit werk meestal gedaan wordt door migranten, vaak zonder verblijfsvergunning, wordt het Engelse woord ‘domestic workers’ gebruikt. Veel huishoudelijk werkers zijn verenigd in FNV Migrant Domestic Workers, dat onderdeel is van FNV Schoonmaak.

SCHOONMAAKPARLEMENT

Het Parlement van Schoonmakers steunt de huishoudelijk werkers en vindt dat we iedereen in Nederland moeten helpen tijdens de coronacrisis. Daarom heeft het parlement opgeroepen een petitie te starten om maatregelen te eisen van de regering en de Tweede Kamer.

SNEL HULP

Het Parlement van Schoonmakers wil dat het kabinet snel zorgt dat huishoudelijk werkers hulp krijgen. En dat de regering een internationaal verdrag (ILO-verdrag nr.189) in ons land toepast. In dit verdrag staat onder meer dat huishoudelijk werkers gelijke rechten en een normaal loon moeten krijgen. En dat zij een uitkering ontvangen als ze ontslagen worden.

GOED VERDRAG

Nederland vindt het een goed verdrag. En heeft al in 2011 een handtekening onder het verdrag gezet. Maar het verdrag wordt nog steeds niet uitgevoerd. Was dit wel gebeurd, dan hadden de ontslagen huishoudelijk werkers een uitkering kunnen krijgen.

STEUN JE COLLEGA'S!

Veel domestic workers hebben zo’n grote geldproblemen, dat er een crowdfundingsactie is gestart. Help je collega’s en doneer! Teken ook de petitie op schoongenoeg.nu, waarin de regering wordt opgeroepen om huishoudelijk werkers te steunen en ILO-verdrag 189 uit te voeren.

Deel deze pagina