VOORWOORD

OOK IN CRISISTIJD GAAN WIJ DOOR!

Schoonmakers krijgen applaus voor hun belangrijke werk in de strijd tegen corona. Eindelijk is er waardering. Maar tegelijk verliezen veel van onze collega's hun baan, worden schoonmakers onder druk gezet of kunnen zij niet veilig werken.

Het coronavirus heeft in korte tijd heel veel invloed gekregen op ons leven en ons werk. In de strijd tegen corona maken schoonmakers deel uit van de frontlinie. In ziekenhuizen, scholen, het openbaar vervoer, verpleeghuizen en op veel andere plekken helpen zij met hun belangrijke werk om het virus onder controle te houden.

Wij krijgen daarvoor applaus uit heel Nederland. Premier Rutte bedankte ons in z'n tv-toespraak en zelfs koning Willem-Alexander gaf een compliment aan de schoonmakers. Eindelijk is er waardering voor ons werk en ziet iedereen dat schoonmaak belangrijk werk is. Als schoonmakers mogen we enorm trots zijn dat wij deze bijdrage leveren! De coronacrisis zorgt voor meer respect voor de schoonmakers, maar raakt ons ook heel hard. Huishoudelijk werkers en domestic workers worden van de ene op de andere dag op straat gezet. Collega’s met een tijdelijk contract of die werken als oproepkracht of uitzendkracht, verliezen hun baan. Schoonmakers met een vast contract moeten verplicht vakantiedagen opnemen, omdat er minder werk is. En als er genoeg werk is, worden zieke of kwetsbare collega-schoonmakers onder druk gezet om toch te gaan werken. Ik hoor dat veel van onze collega’s niet veilig en hygiënisch kunnen werken, omdat ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden of er geen mondkapjes of andere beschermingsmiddelen zijn. Het klopt niet: schoonmakers krijgen eindelijk applaus en respect, maar worden ook het hardst getroffen door de crisis. Juist nu we zo zichtbaar zijn, moeten we knokken voor onze rechten, vaste banen, lagere werkdruk en een inkomen waar een gezin écht van kan leven. Dat moeten we samen doen, als trotse schoonmakers. Belangrijk is dat we veel contact met elkaar houden, ervaringen en informatie uitwisselen en steun zoeken. Via WhatsApp, telefoon en Facebook Ik wil iedereen in deze moeilijke tijd sterkte en succes wensen. Samen zetten we onze schouders eronder. Wij gaan door!

Khadija Tahiri

President FNV Schoonmaak